Hubové knedle v omáčke45

Hubové knedle v omáčke

Suroviny

  • Na cesto: za hrsť sušených húb
  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 150-300 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • štipku muškátového orieška
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • Na smotanovo - hubovú omáčku: 250 g čerstvých húb
  • 1 cibuľu
  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica masla
  • hubové korenie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

Náročnosť receptu

jednoduchý

97%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Sušené huby namočte na 20 minút do vody. Zemiaky ošúpte a pomocou pučidla pretlačte. Pridajte múku, vajcia, scedené nadrobno nakrájané huby, muškátový oriešok, vňať, soľ a mleté čierne korenie. Vypracujte tuhé cesto. Z cesta urobte na pomúčenej doske valec s priemerom asi 4 cm. Nakrájajte ho na širšie kúsky a vytvorte guľky. Varte ich na miernom ohni vo vriacej vode asi 10 minút, kým nevyplávajú na povrch. Vyberte a sceďte.

Pripravte omáčku: Cibuľu očistite a nakrájajte na drobno. Ak sú huby väčšie, tiež ich nakrájajte. V hrnci rozohrejte olej a do ružova na ňom opečte cibuľu. Krátko pred opečením pridajte huby a ešte ich poduste. Prilejte smotanu na varenie zmiešanú s lyžicou hladkej múky, kyslú smotanu, hubové korenie, soľ a mleté čierne korenie. Na miernom ohni varte omáčku 5-10 minút. Pridajte maslo na zjemnenie, ale omáčku už nevarte. Podávajte s knedľami.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Ryby pred prípravou namočíme na 30 minút do mlieka, odstránime rybí zápach.
  • Strukoviny nesoľte na začiatku varenia, ale iba na konci - rýchlejšie sa uvaria.
  • Stará a tvrdá hydina (sliepka, hus) rýchlejšie zmäkne, keď mäso naklepeme. Najskôr ho trochu ovaríme a až potom pečieme.
  • Mäso na rezne alebo bifteky, ktoré kúpime v polotovaroch a budeme ho upravovať až na druhý deň, dobre potrieme rozpusteným maslom a uschováme v chlade. Plátky mäsa neoschnú a budú krehké.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa