Hrušková torta s orechovou posýpkou45

Hrušková torta s orechovou posýpkou

Suroviny

  • Cesto: 280 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 180 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 20 g práškového cukru
  • štipku soli
  • štvrť lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • Plnka: 125 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g detskej krupice
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 4-5 hrušiek
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • citrónovú šťavu
  • škoricový cukor
  • Orechová posýpka: 100 g pomletých orechov
  • 50 g studeného masla
  • 50 g hrubej múky
  • 50 g krupicového cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

81%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Ošúpané hrušky vložíme do vody, ktorú sme ochutili krupicovým cukrom, citrónovou šťavou a povaríme 3-5 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Hladkú múku, maslo, štipku soli, kypriaci prášok, vajce, práškový a vanilínový cukor spolu spracujeme na hladké cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme do okrúhleho tvaru a vyložíme ním dno i boky vopred vymastenej, múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 26 cm.

Maslo vymiešame s práškovým cukrom a po jednom primiešame vajcia. Prilejeme mlieko, prisypeme kypriaci prášok, múku s krupicou a vymiešame. Navrstvíme na maslové cesto vo forme. Navrch plnky rozložíme hrušky, jemne zatlačíme a posypeme škoricovým cukrom. Povrch posypeme orechovou posýpkou z masla, cukru, múky a z orechov. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia 50-70 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mandle sa rýchlo olúpu, keď ich sparíme vriacou vodou a následne prelejeme studenou.
  • Ak pri strúhaní chrenu nechceme plakať, dáme ho do mrazničky na 2 hodiny, až potom ho ošúpeme a strúhame.
  • Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Slzy pri čistení alebo krájaní cibule zmiernite tým, že ošúpanú cibuľu dáte do studenej vody.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa