Hrachový prívarok s údeným mäsom a chrumkavou cibuľkou45

Hrachový prívarok s údeným mäsom a chrumkavou cibuľkou

Suroviny

  • 500 g sušeného žltého hrachu
  • 500 g údeného mäsa
  • 2 cibule
  • 1 lyžička rasce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • pol lyžičky sušeného majoránu
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 bobkový list
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bravčová masť
  • Na prílohu: 2 šalotky alebo malá cibuľa
  • trochu hladkej múky
  • olej alebo masť na vysmážanie
  • oškvarky
  • ocot podľa chuti
  • dobrý chlieb

Náročnosť receptu

jednoduchý

83%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 5


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Hrach cez noc namočte do studenej osolenej vody. Na masti osmažte údené mäso zo všetkých strán. Mäso vyberte, ak treba, pridajte masť a osmažte na nej očistenú a nahrubo nakrájanú cibuľu s celou rascou. Pridajte prelisovaný cesnak, sušený majorán, muškátový oriešok, bobkový list a mleté čierne korenie. Do hrnca vráťte mäso, zalejte ho vodou (nemusí ňou byť úplne zakryté), prikryte pokrievkou a varte do zmäknutia 1-2 hodiny.

Mäso vyberte a udržujte v teple. Do hrnca vsypte prepláchnutý napučaný hrach a uvarte ho. Nechajte mierne vychladnúť a prívarok rozmixujte nahladko. Ak je prívarok hustý, zrieďte ho vodou, dochuťte soľou a korením, prelisovaným strúčikom cesnaku alebo trochou octu.  Šalotky alebo cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenšie krúžky. Jednotlivé vrstvy cibuľových krúžkov od seba oddeľte, obaľte v múke a krátko vypražte v oleji alebo masti. Prívarok môžete servírovať s kúskami údeného, opraženou cibuľou, nadrobno posekanými oškvarkami a dobrým chlebom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Zemiaky pri varení v šupe nepopukajú, ak do vody prilejete trochu octu.
  • Ak potrebujete len niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, napichnite citrón vidličkou a vytlačte šťavu.
  • Keď dáme šalát či zvädnutú zeleninu do vodného roztoku s pridaním Biosmon (zmes minerálnych solí, ktoré dostaneme napr. v lekárni), o chvíľku budú ako čerstvé. Z roztoku vyberieme a necháme odkvapkať.
  • Keď vám vadí pach oleja pri vyprážaní, pridajte do oleja nasekanú petržlenovú vňať, čiastočne stmí pach.
  • Na krájanie alebo strúhanie zeleniny alebo zemiakov používajte nehrdzavejúce nože a strúhadlá, železo rozrušuje vitamín C.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa