Hovädzí vývar45

Hovädzí vývar

Suroviny

  • 200 g predného hovädzieho mäsa
  • 100 g hovädzích kostí
  • 1,5 l vody
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • cibuľu
  • 20 g hovädzej pečene
  • trochu kelu
  • cesnak
  • pór
  • zelenú papriku
  • celé čierne korenie
  • soľ

Náročnosť receptu

jednoduchý

72%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Kosti dobre umyjeme, posekáme na menšie kúsky a vložíme do studenej vody. Pridáme očistené a umyté mäso a dáme variť. Keď vývar začne vrieť, pridáme soľ, korenie a ďalej varíme na veľmi miernom ohni dve hodiny. Počas varenie sa vytvára pena, ktorú môžeme odstraňovať. Po hodine varu pridáme očistenú zeleninu. Z mrkvy kúsok odložíme a ten spolu s pečeňou opražíme dozlatista. Vývar tak získa výraznejšiu chuť a intenzívne sfarbenie. Počas varenie z vývaru odstraňujeme tuk, pretože dlhým varením dodáva nepríjemnú lojovitú príchuť a mútny odtieň. Hotový vývar precedíme cez jemné sitko. Mäso použijeme do polievky alebo ako hlavné jedlo s omáčku. Tip: Hotovú polievku je možné dochutiť štipkou mletej červenej papriky.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Vyprážané mäso nezohrievame nad parou, pretože vlhne a nie je chrumkavé. Radšej ho na troche tuku znovu zľahka opražíme.
  • Stará a tvrdá hydina (sliepka, hus) rýchlejšie zmäkne, keď mäso naklepeme. Najskôr ho trochu ovaríme a až potom pečieme.
  • Múčniky z krehkého cesta pečieme v dobre zohriatej rúre, aby sa cesto nadvihlo. Potom teplotu znížime.
  • Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v hladkej múke, vajci a strúhanke ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neodpadáva a nepripaľuje sa. 
  • Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa