Grahamové rožky45

Grahamové rožky

Suroviny

  • 3 x pollitrový hrnček hladkej múky
  • 1x pollitrový hrnček pšeničných otrúb
  • za hrsť ovsených vločiek (môžu byť
  • nemusia)
  • 1 kocka droždia do vlažnej vody s troškou cukru = kvások
  • 1,5 dl oleja
  • 2 čajové lyžičky soli
  • podľa chuti a možností semiačka: tekvicové
  • slnečnicové
  • ľanové
  • sezamové.

Náročnosť receptu

stredne náročný

73%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 9


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do mixéra dáme múku, otruby, kvások, olej, soľ, pridávame vlažnú vodu podľa potreby a miesime cesto, pridáme semiačka, cesto má byť hladké a nie veľmi riedke, radšej hustejšie. Dá sa miesiť aj ručne, kým sa neodlepuje cesto od ruky, ale mixérom je to rýchlejšie aj pohodlnejšie. Cesto sa vyberie na dosku (nevykysnuté), rozdelí sa na 3-4 časti, každá časť sa rozvaľká na kruh, nožom rozdelí na 6 – 8 trojuholníkov (podľa potrebnej veľkosti rožkov) Kruh sa nožom prekrojí na polovicu zvrchu nadol, potom zľava doprava, na 4 veľké trojuholníky, tie ešte na polovice, Rolujú sa smerom od širšej časti ku stredu. Rožteky poukladáme na vymastený plech, (ďalej od seba!), a necháme kysnúť na plechu cca 30 min. Netreba ich ničím potierať. Pečú sa vo vyhriatej rúre cca 15-20 min. . Z tejto dávky vyjde cca 24 rožkov, ktoré sa dajú poukladať na 2 plechy.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Zrazené mlieko použijeme na prípravu omeliet a lievancov, budú kyprejšie a jemnejšie.
  • Arašidy dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť
  • Zaschnutý karamel odstraníte z hrnca tak, že ho až po okraj naplníte vodou a varíte, kým sa karamel, teda cukor nerozpustí.
  • Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí.
  • Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na panvicu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa