Gaštanová roláda s rumom 30

Gaštanová roláda s rumom

Suroviny

  • 6 vajec
  • štipku soli
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • práškový cukor na posypanie
  • utierky
  • jahodový džem na potretie
  • čokoládovú polevu a šľahačku na ozdobenie
  • Na plnku: 200 g masla
  • 180 g práškového cukru
  • 200 g gaštanového pyré
  • 2 lyžice rumu

Náročnosť receptu

jednoduchý

85%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Vajcia rozdelíme a bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Po jednom do snehu zašľaháme žĺtky, potom práškový cukor a nakoniec preosiatu múku. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme 8 až 10 minút.

Po upečení plát preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom, odstránime papier a korpus zvinieme. Necháme úplne vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Do peny postupne zapracujeme rozdrobené pyré a rum. Vychladnutý plát rozvinieme, vnútornú stranu potrieme džemom a krémom a znova zvinieme do rolády. Vrch potrieme rozpustenou čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Pred podávaním nakrájame na plátky a ozdobíme kopčekom šľahačky.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
  • Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.
  • Zelenina sa varí prikrytá, odokrytý sa varí iba špenát, aby nestratil farbu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa