Francúzsky jablkový koláč45

Francúzsky jablkový koláč

Suroviny

  • 450 g hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli
  • 110 g masla
  • 100 g masti
  • 5-6 lyžíc studenej vody
  • 3-4 veľké kyslejšie jablká (Granny Smith)
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 1 lyžica masla
  • potravinárska fólia
  • Na polevu: 2 lyžice marhuľového džemu
  • 2 lyžice marhuľového likéru alebo pálenky

Náročnosť receptu

jednoduchý

80%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo, masť a miešajte, kým sa nevytvorí mrvenička. Nakoniec prilejte vodu a dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Z cesta vytvarujte placku, zabaľte ju do fólie a nechajte v chladničke oddýchnuť 30 minút.

Cesto vyvaľkajte na veľkosť formy (26 cm) a rozložte ho do nej. Prevísajúce okraje orežte a formu s cestom vložte späť do chladničky. Zatiaľ očistite jablká, vyberte z nich jadrovník a rozkrájajte na tenké prúžky.

Jablkové prúžky rozložte po celom ceste, pokojne aj vo dvoch vrstvách. Posypte ich cukrom a rozdrobeným maslom. Dajte piecť na 45-50 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom koláč nechajte asi hodinku chladnúť. V malej miske zmiešajte marhuľový džem a pálenku. Zmesou potrite povrch koláča a môžete servírovať.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Strukoviny pred varením namáčame : fazuľu a hrach cca 10 hod, šošovicu 2 – 3 hod, sóju 12 – 15 hod.
  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Nikdy neupravujte staré, popučené huby, a v chladničke ich odložte najviac na jeden deň!
  • Namiesto mandlí môžete použiť do pečiva dyňové semienka.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa