Francúzske krémeše45

Francúzske krémeše

Suroviny

  • 400 g lístkového cesta
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • balíček stužovača šľahačky
  • čokoládu a stužený tuk na polevu
  • Na žĺtkový krém: 1 l vody
  • 2 lyžice sušeného mlieka
  • 150 g krémového prášku Zlatý klas
  • 2 žĺtky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 10 bielkov

Náročnosť receptu

jednoduchý

88%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Lístkové cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske na 2 rovnaké pláty. Preložíme na dva plechy a v rúre vyhriatej na 200 stupňov upečieme dozlatista. Pripravíme žĺtkový krém. Sušené mlieko rozmiešame vo vode. Z pripraveného mlieka odlejeme 200 ml a rozmiešame v ňom krémový prášok so žĺtkami. Zmes vlejeme do zvyšného mierne vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.

Cukor vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh a pozvoľna zamiešame do uvareného (horúceho) pudingového krému. Upečený plát položíme na hlbší plech. Rozotrieme horúci krém a necháme vychladnúť. Na vrstvu krému navrstvíme vyšľahanú smotanu so stužovačom. Prikryjeme druhým plátom tak, aby jeho hladšia strana bola obrátená hore. Vo vodnom kúpeli pripravíme z rozpustenej čokolády a zo stuženého tuku polevu a potrieme povrch koláča. Necháme dobre stuhnúť a pred podávaním ho pokrájame zúbkovým nožom namočeným vo vriacej vode na kocky široké asi 7 cm.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Smažená cibuľka bude chrumkavejšia vtedy, keď ju pred smažením posypeme zmesou múky a papriky, alebo osolíme. Necháme chvíľku postáť a kuchynskou papierovou utierkou poutierame dosucha, alebo prebytočnú múku strasieme.
  • Pri varení strukovín môžme do vody pridať sušenú bazalku alebo saturejku, nielenže ich príjemne ochutí ale zmenší aj nadúvanie po ich konzumácii.
  • Na prípravu šalátov používame vínny alebo ovocný ocot, prípadne bylinkový. Je jemnejší.
  • Zvädnutý petržlen dáme do teplej vody, potom je opäť čerstvý.
  • Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa