Francúzske krémeše45

Francúzske krémeše

Suroviny

  • 400 g lístkového cesta
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • balíček stužovača šľahačky
  • čokoládu a stužený tuk na polevu
  • Na žĺtkový krém: 1 l vody
  • 2 lyžice sušeného mlieka
  • 150 g krémového prášku Zlatý klas
  • 2 žĺtky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 10 bielkov

Náročnosť receptu

jednoduchý

88%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Lístkové cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske na 2 rovnaké pláty. Preložíme na dva plechy a v rúre vyhriatej na 200 stupňov upečieme dozlatista. Pripravíme žĺtkový krém. Sušené mlieko rozmiešame vo vode. Z pripraveného mlieka odlejeme 200 ml a rozmiešame v ňom krémový prášok so žĺtkami. Zmes vlejeme do zvyšného mierne vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.

Cukor vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh a pozvoľna zamiešame do uvareného (horúceho) pudingového krému. Upečený plát položíme na hlbší plech. Rozotrieme horúci krém a necháme vychladnúť. Na vrstvu krému navrstvíme vyšľahanú smotanu so stužovačom. Prikryjeme druhým plátom tak, aby jeho hladšia strana bola obrátená hore. Vo vodnom kúpeli pripravíme z rozpustenej čokolády a zo stuženého tuku polevu a potrieme povrch koláča. Necháme dobre stuhnúť a pred podávaním ho pokrájame zúbkovým nožom namočeným vo vriacej vode na kocky široké asi 7 cm.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
  • Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.
  • Zelenina sa varí prikrytá, odokrytý sa varí iba špenát, aby nestratil farbu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa