Fašírka s jogurtovým kalerábom45

Fašírka s jogurtovým kalerábom

Suroviny

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 vajce
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • saturejka
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • strúhanka na zahustenie a obalenie
  • olej na vysmážanie
  • 1 kg kalerábu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice masla
  • 125 ml zeleninového vývaru
  • 5 lyžíc smotanového jogurtu
  • 1 lyžička posekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička posekaného ligurčeka
  • na hrot noža cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

100%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Mäso osolíme, okoreníme, zmiešame s najemno nasekanou cibuľkou, s pretlačeným cesnakom a vajíčkom. Premiešame a na zahustenie prisypeme trochu hrubej strúhanky. Z masy vytvarujeme fašírky, obalíme ich v strúhanke a opečieme na oleji.

Kaleráb umyjeme, jemné vnútorné lístky odstránime a odložíme. Ošúpeme, všetky drevnaté časti odrežeme, rozštvrtíme a pokrájame na hranolčeky. V širšom hrnci uvedieme do varu 2 litre vody s citrónovou šťavou. Vložíme do nej sitko s kalerábovými hranolčekmi, varíme 5 minút, potom prelejeme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať.

V širšej rajnici rozpustíme maslo, pridáme kalerábové hranolčeky a za stáleho miešania dusíme asi 5 minút. Ochutíme soľou, cukrom a korením, zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a pri nízkej teplote dusíme ešte 15-20 minút domäkka.

Pridáme jogurt a premiešame. Kalerábové listy, ktoré sme si odložili, posekáme, zmiešame s ostatnými bylinkami a pridáme ku kalerábu. Dobre premiešame. Podávame s fašírkou, prípadne s varenými zemiakmi.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Kypriaci prášok pri pečení múčnikov vždy najskôr dobre rozmiešame s múkou, aby sa múčnik upiekol rovnomerne.
  • Vyprážané mäso je krehké, keď na obaľovanie použijeme čerstvú strúhanku, ktorá nepije toľko tuku ako stará.
  • Tuk do krehkého cesta najskôr postrúhame na hrubom strúhadle, ľahšie sa spája.
  • Mastnú hydinu (hus, kačica) pri pečení prepichujeme špajľou, aby tuk mohol lepšie a rýchlejšie vytekať. Prebytočný tuk stále odoberáme, aby sa zbytočne neprepaľoval.
  • Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa