Domáci pečený chlebík45

Domáci pečený chlebík

Suroviny

  • 3 hrnčeky hladkej múky (hrnček 250 ml)
  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 1,2 lyžičky soli
  • 1 lyžička drtenej rasce
  • podľa chute primiešať:
  • cibuľku
  • cesnak
  • bylinky
  • semiačka (ľanové,slnečnicové,sézamové..)
  • škvarky

Náročnosť receptu

jednoduchý

84%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Zmiešame všetky suroviny do suchej zmesi a pridáme 1,5 hrnčeka vody (primerane, radšej nech je to hustejšie, lepšie sa s cestom potom pracuje). Vznikne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 8-12 hodín. Potom cesto vytiahneme na pomúčený vál a roztiahneme/vyvaľkáme na plochu cca 2 – 4 cm tlstú. Necháme 15 minút odpočívať. Potom cesto preložíme na tretiny (zvrchu a zospodu) a na tretiny zľava a sprava. Necháme 30 minút zakryté utierkou a zapneme rúru na 230 °C. Vložíme do rúry pekáč s pokrievkou a necháme ich nahriať. Pekáč vyberieme, vložíme tam cesto, na ktoré ešte môžeme posypať semiačka. Pečieme 30 minút pri 230 °C s pokrievkou, ktorú potom dáme preč a ešte dopekáme 15 minút (môžeme navrch potrieť maslom, krásne sa rozpustí a kôrka bude chrumkavá).

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí.
  • Zelenú petržlenovú vňať uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4
  • Kyslú smotanu pridávame do omáčok až nakoniec, v jedle ju už nevaríme.
  • Na vymastenie plechu alebo panvice dobre poslúži surový očistený a rozkrojený zemiak a vidlička, ktorú do neho zapichneme a tak rovnomerne rozotierame tuk.
  • Ak potrebujete v recepte použiť víno, ale práve nemáte žiadne po ruke, stačí trošku octu a dve rozpustené kocky cukru víno v omáčke nahradí.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa