Domáce oškvarky45

Domáce oškvarky

Suroviny

  • 1,5 kg bravčovej slaniny na oškvarky
  • 50 ml polotučného mlieka
  • soľ

Náročnosť receptu

jednoduchý

98%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Slaninu pokrájame približne na rovnaké kocky s rozmermi 2 x 2 cm. Osolíme a rukami premiešame. V ťažkej liatinovej panvici začneme pokrájanú slaninu vytápať. Na začiatku podlejeme malým množstvom vody a prikryjeme pokrievkou.

Kocky slaniny sa zväčšia. Za stáleho miešania pri nízkej teplote opekáme. Priebežne odoberáme masť, ktorú lejeme cez sito do glazovaného hrnca alebo skleneného zaváracieho pohára. Keď v panvici zostali len oškvarky, pridáme mlieko, aby získali zlatistú farbu.

Mlieko, ktorým polejeme oškvarky, musí mať izbovú teplotu. Oškvarky získajú peknú červenkastú farbu. Odstavíme a v sitku povytláčame varechou prebytočný tuk z oškvarkov. Ten dáme do inej nádoby, pretože už obsahuje mlieko a hodí sa napríklad na prípravu pagáčov.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Vyprážané mäso nezohrievame nad parou, pretože vlhne a nie je chrumkavé. Radšej ho na troche tuku znovu zľahka opražíme.
  • Diétne pečené mäso pripravíme tak, že ho zabalíme do pergamenového papiera alebo do alobalu a pečieme v pekáči v rúre bez tuku.
  • Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou
  • Mäsové rolády ľahšie naplníme vajcami, keď z vajec urobíme rýchle omeletu, ktorú položíme na mäso a stočíme.
  • Pečeň je chutnejšia, keď ju pred úpravou necháte namočenú v mlieku.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa