Divina s brusnicami45

Divina s brusnicami

Suroviny

  • 1,5 kg vykosteného odblaneného mäsa z diviaka (sviečkovica
  • stehno)
  • 2 lyžičky rasce
  • 2 cibule
  • 3 lyžice oleja
  • 100 g šampiňónov
  • 4 lyžice zaváraných alebo čerstvých brusníc
  • 4-5 lyžíc omáčky Madeira (dostať kúpiť hotovú)
  • 50 g masla (alebo 1 smotanu na varenie)
  • 3-4 jablká brusnicový džem
  • soľ

Náročnosť receptu

jednoduchý

91%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Umyté mäso osušte, osoľte, posypte rascou a vložte na pekáč. Podlejte 2 lyžicami oleja a trochou vody. Prikryté pečte pri teplote 200 stupňov Celzia asi 35 minút, potom 10 minút dopekajte odokryté. Po vychladnutí pokrájajte na plátky. Na zvyšnom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Šampiňóny očistite a pokrájajte na plátky. Pridajte k cibuli a spolu duste domäkka. Pridajte brusnice, asi 4 minúty poduste a prilejte omáčku Madeira. Zjemnite maslom alebo smotanou. Premiešajte a odstavte. Omáčku preložte do omáčnika, mäso nakrájajte na hrubšie plátky. Podávajte so zemiakovými kroketami a s polovicami upečených jabĺk s brusnicovým džemom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mäso vyprážame v hrubostennej nádobe, aby sa pokrm pri dne nepripaľoval. Tuk najskôr dobre zohrejeme. O správnej teplote sa presvedčíme tak, že do tuku vhodíme štipku strúhanky a keď sa praží, tuk je už dostatočne horúci. 
  • Tuk do krehkého cesta najskôr postrúhame na hrubom strúhadle, ľahšie sa spája.
  • Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v hladkej múke, vajci a strúhanke ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neodpadáva a nepripaľuje sa. 
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu pridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa