Demikát45

Demikát

Suroviny

  • 100 g opraženej prerastenej slaniny pokrájanej na kocky
  • VÝVAR: bravčová kosť (na prípravu vývaru)
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 roztlačený strúčik cesnaku
  • pol lyžičky drvenej rasce
  • 2 bobkové listy
  • 2 zrnká celého nového korenia
  • 5 zrniek celého čierneho korenia
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 1,5 litra vody
  • POLIEVKA: 500 g zemiakov
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 300 g bryndze
  • 100 ml kyslej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 krajec chleba
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • petržlenová vňať a pažítka na ozdobenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

100%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Na masti vytopenej zo slaniny orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte rascu, bobkové listy, nové a čierne korenie. Prisypte mletú červenú papriku, krátko opečte, aby paprika nezhorkla, a podlejte vodou. Pridajte bravčovú kosť a uvarte vývar. Trvá to asi 1,5 hodiny (v tlakovom hrnci 30 minút)Očistené zemiaky nakrájané na kocky uvarte v mierne osolenej vode domäkka. Časť zemiakov rozšľahajte a časť odložte na neskôr. Použijete ich ako závarku do polievky.

Vývar sceďte a zmiešajte s rozšľahanými zemiakmi. Pridajte bryndzu rozmiešanú v šľahačke. Polievku dochuťte soľou a korením. Soľte až na záver, lebo bryndza je dosť slaná. Pridajte zvyšné uvarené zemiaky. Chvíľu povarte a napokon polievku zjemnite kyslou smotanou. Chlieb nakrájajte na kocky a opečte na bravčovej masti. Demikát podávajte s opraženým chlebom, ozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak je upečené mäso veľmi mäkké, zle sa krája, necháme ho vychladnúť, pokrájame a zohrejeme pred podávaním.
  • Pokiaľ chcete mať pekne zlatistú a chrumkavú kožku na pečenom kurčati, zmiešajte v miske trochu piva s lyžicou medu a kura touto zmesou potierajte počas pečenia.
  • Mäso na rezne alebo bifteky, ktoré kúpime v polotovaroch a budeme ho upravovať až na druhý deň, dobre potrieme rozpusteným maslom a uschováme v chlade. Plátky mäsa neoschnú a budú krehké.
  • Mrazené mäso rozmrazujeme vždy v chladničke, nie pri izbovej teplote.
  • Kožu z klobásy ľahko stiahneme, ak klobásu opláchneme studenou vodou. To isté platí aj pre trvanlivé salámy.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa