Čír na sladko30

Čír na sladko

Suroviny

  • 4 zemiaky
  • 1 väčšia mrkva
  • 2 petržleny
  • 1 menší zeler
  • pol cibule
  • 2 PL hladkej múky
  • pol KL mletej sladkej červenej papriky
  • olej
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 vajce
  • polievkové dochucovadlo

Náročnosť receptu

jednoduchý

72%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Na kocky nakrájané zemiaky dáme variť. Keď začnú vrieť, pridáme petržlen, mrkvu, zeler a neskôr cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Vytvoríme si zápražku z múky a oleja, do ktorej pridáme papriku. Dolejeme studenú vodu, necháme zovrieť a prilejeme do polievky. Čír pripravíme vypracovaním múky s vajcom na tvrdé cesto, do ktorého podľa potreby prilejeme vodu. Cesto postrúhame na strúhadle alebo podľa detvianskej tradície ručne urobíme hrčky zvané čír, pridáme ich do vriacej polievky a krátko povaríme. Keď čír vypláva na vrch, polievka je hotová. Dochutíme polievkovým dochucovadlom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ocot do kyslých polievok a omáčok pridávame až po odstavení z ohňa, aby sa polievka nezrazila.
  • Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.
  • Keď dáme šalát či zvädnutú zeleninu do vodného roztoku s pridaním Biosmon (zmes minerálnych solí, ktoré dostaneme napr. v lekárni), o chvíľku budú ako čerstvé. Z roztoku vyberieme a necháme odkvapkať.
  • Keď zemiaky začnú klíčiť, nesmiete ich variť v šupke, ani vodu z očistených zemiakov použiť, lebo obsahujú jedovatú látku solanín.
  • Na krájanie alebo strúhanie zeleniny alebo zemiakov používajte nehrdzavejúce nože a strúhadlá, železo rozrušuje vitamín C.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa