Chlebový nákyp so slaninou a cibuľou45

Chlebový nákyp so slaninou a cibuľou

Suroviny

  • 2 veľké cibule
  • 100 g prerastenej slaniny
  • 2 lyžice masla
  • 3 staré žemle
  • 1/4 l smotany
  • 3 vajcia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky muškátu

Náročnosť receptu

jednoduchý

76%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 2


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Cibuľu a slaninu nakrájame na kúsky. Pri miernej teplote rozpustíme maslo, slaninu i cibuľu na ňom 5 minút podusíme. Žemle nakrájame na plátky. Smotanu rozhabarkujeme s vajcami a koreninami. Polovicu cibuľovej masy vložíme do vymastenej formy, zakryjeme vrstvou žemlových plátkov. Zalejeme vaječnou smotanou a necháme 10 minút postáť. Nákyp vložíme do rúry a zapekáme. Uprostred zapekania pridáme zvyšnú cibuľovú masu a dopečieme. Vhodná príloha: Zelený šalát so zálevou z jogurtu, trochou citrónovej šťavy, štipky cukru a soli - dochutia ju nasekané bylinky.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí.
  • Zelenú petržlenovú vňať uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4
  • Kyslú smotanu pridávame do omáčok až nakoniec, v jedle ju už nevaríme.
  • Na vymastenie plechu alebo panvice dobre poslúži surový očistený a rozkrojený zemiak a vidlička, ktorú do neho zapichneme a tak rovnomerne rozotierame tuk.
  • Ak potrebujete v recepte použiť víno, ale práve nemáte žiadne po ruke, stačí trošku octu a dve rozpustené kocky cukru víno v omáčke nahradí.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa