Cesto na pizzu45

Cesto na pizzu

Suroviny

  • 450 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 20 g droždia
  • 1,5 dl mlieka
  • (alebo 1 lyžica mlieka na roztopenie droždia a 1 dl jogurtu)
  • soľ
  • 2 lyžice oleja do cesta
  • olej na potretie pekáča

Náročnosť receptu

stredne náročný

69%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 2


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Múku preosejeme a osolíme. V mlieku necháme roztopiť droždie. V strede múky urobíme nožom jamku, vyklopíme vajce a s nožom zapracujeme droždie a jogurt. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme čistým obrúskom a necháme vykysnúť. Cesto rozvaľkáme na okrúhlu placku a pečieme v rúre vo vymastenej tortovej forme alebo na pekáči. Placku pred pečením potrieme po celom vrchu rajčiakovým pretlakom, pomiešaným a pretlačeným cesnakom a ľubovoľne obložíme. Ak pizzu pripravujeme pre viac osôb, postupujeme takto: - vykysnuté cesto rozvaľkáme na 1/2 cm hrubý plát, pomocou valčeka preložíme na pomastený plech, potrieme cesnakovým rajčiakovým pretlakom, necháme nakysnúť, ľubovoľne obložíme, v predhriatej rúre pri miernej teplote 20 minút pečieme a pokrájame na štvorce. Alebo - vykysnuté cesto rozdelíme na rovnomerné diely, miesime do tvaru bochníkov a vyvaľkáme na 1/2 cm hrubé o 15 cm priemere veľké placky, poukladáme na pomastený plech, necháme nakysnúť, potrieme ochuteným rajčiakovo-cesnakovým pretlakom a ľubovoľne obložíme. Pečieme vo vyhriatej rúre 15-20 minút a podávame teplé

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Jedlý olej ostane priezračný a riedky, keď do fľaše pridáme štipku soli a dobre pretrepeme
  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Tvrdý syr sa nevysuší, ak ho zabalíte do čistej bavlnenej handričky namočenej v pive. Vložte do vzduchotesnej nádoby a môžete ho uschovať až do 2 týždňov v chladničke.
  • Vajcia so škvrnitou škrupinou sú napadnuté plesňou. Ak po ich presvietení uvidíte vo vnútri tmavé škvrny, nepoužívate ich.
  • Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa