Čerešňový závin45

Čerešňový závin

Suroviny

  • Na cesto: 250 g lístkového cesta
  • Na plnku: 100 g masla
  • 80 g pomletých piškót
  • 350 g vykôstkovaných čerešní
  • 120 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lyžicu maizeny
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • Na potretie cesta: 30 g masla

Náročnosť receptu

jednoduchý

85%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V panvici na miernom ohni rozpustite 70 g masla, pridajte pomleté piškóty a za občasného premiešania opražte do zlatista. Odstavte a nechajte vychladnúť. Tvaroh vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a maizenu. Lístkové cesto rozvaľkané na pomúčenej doske potrite zvyšným rozpusteným maslom. Posypte opraženou strúhankou, pridajte ochutený tvaroh a poukladajte vykôstkované čerešne. Závin stočte, povrch potrite rozpusteným maslom, popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak pri strúhaní chrenu nechceme plakať, dáme ho do mrazničky na 2 hodiny, až potom ho ošúpeme a strúhame.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa