Bryndzové pirohy45

Bryndzové pirohy

Suroviny

  • 1 kg zemiakov
  • 800 g polohrubej múky (prípadne aj viac)
  • 2 vajcia
  • 250 g bryndze (aj na posypanie)
  • 100 g oravskej alebo údenej slaniny (nemusí byť)
  • nasekaný kôpor

Náročnosť receptu

jednoduchý

93%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 5


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť (môžete ich uvariť aj deň vopred). Očistite a pretlačte cez lis na zemiaky alebo pomeľte. Pridajte múku, vajcia, soľ a pripravte husté cesto. Kuchynskú dosku pomúčte a cesto rozvaľkajte na hrúbkou 4 milimetre. Špeciálnou formičkou alebo väčším pohárom z neho vykrajujte pirohy a naplňte bryndzou. Cesto prehnite na polovicu a okraje stlačte pomocou vidličky. Pirohy varte v mierne osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu. Prepláchnite a podávajte posypané rozmrvenou bryndzou, kôprom a podľa chuti vyškvarenou slaninkou.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Diétne pečené mäso pripravíme tak, že ho zabalíme do pergamenového papiera alebo do alobalu a pečieme v pekáči v rúre bez tuku.
  • Pri obaľovaní mäsa pred vyprážaním nakvapkáme do vajíčka trochu oleja, strúhanka sa bude lepšie držať na mäse.
  • Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.
  • Ak varíme knedle vo vode, nebudú slizké, ak do knedľového cesta pridáme na hrot noža sódy bikarbóny.
  • Mäso soľte až po opečení na tuku alebo oleji, aby nepúšťalo šťavu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa