Brownies torta s jahodovou penou45

Brownies torta s jahodovou penou

Suroviny

  • kokosový olej na vymastenie formy
  • 120 g masla
  • 120 g tmavej čokolády (aspoň 60 %)
  • 160 g trstinového cukru
  • 2 celé vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
  • 1/2 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 70 g hladkej špaldovej múky
  • hrsť kešu orechov
  • Na jahodovú penu: 3 plátky želatíny
  • 2 lyžice vody
  • 200 g bielej čokolády
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 500 g čerstvých jahôd

Náročnosť receptu

jednoduchý

83%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Tortovú formu s priemerom 18 cm vymastite kokosovým olejom. Môžete použiť aj 22 cm formu, ale torta bude trochu nižšia. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou. Nechajte vychladnúť. V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom. K vajciam pridajte mierne vychladnutú čokoládu a ďalej mixujte. Primiešajte múkovú zmes a na záver nasekané kešu orechy. Hmotu nalejte do formy. Pečte pri teplote 170 °C 30 - 35 minút. Nechajte vychladnúť.

Medzitým urobte jahodovú penu. Najprv pripravte želatínu. V malej miske zalejte plátky želatíny vodou a nechajte asi 10 minút napučať. Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu. Pridajte rozmixované jahody a premiešame. Pridajte želatínu a miešajte, kým sa poriadne nerozpustí. Nechajte chvíľu vychladnúť. Zo vychladenej smotany ušľahajte šľahačku. Stierkou ju opatrne primiešajte do jahodovo-čokoládovej hmoty. Nalejte na vychladnutý brownie korpus. Dajte stuhnúť aspoň na dve-tri hodiny.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
  • Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.
  • Zelenina sa varí prikrytá, odokrytý sa varí iba špenát, aby nestratil farbu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa