Bielkový koláč s vaječným likérom45

Bielkový koláč s vaječným likérom

Suroviny

  • Na cesto: 7 bielkov
  • 8 lyžíc krupicového cukru
  • 7 lyžíc polohrubej múky
  • Na potretie: 2 lyžice marhuľového džemu
  • Na plnku: 800 ml mlieka
  • 8 lyžíc práškového cukru
  • 200 ml vaječného likéru s orieškovou príchuťou
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 4 ½ lyžice hladkej múky
  • 250 g Hery
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 2 balíčky stužovača šľahačky
  • 4 lyžice rozpustenej čokolády

Náročnosť receptu

jednoduchý

80%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Do snehu pridávajte po lyžiciach cukor, znova do tuha vyšľahajte a po častiach prisypte preosiatu múku. Hlboký plech s rozmermi 26 x 26 cm vymastite, vysypte múkou, rozotrite cesto a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 20 - 30 minút. Upečené cesto nechajte v plechu vychladnúť a potom potrite džemom.

Pripravte plnku: Žĺtky vymiešajte s práškovým cukrom, prilejte vaječný likér, prisypte pudingové prášky, múku a do hladka vymiešajte. Mlieko dajte do hrnca, zohrejte, pridajte vymiešanú zmes a za stáleho miešania na miernom plameni uvarte na hustý krém. Odstavte z plameňa, nechajte mierne vychladnúť a po častiach zašľahajte do teplej masy Heru. Miešaním rozpustite a dohladka vymiešajte.

Na vychladnuté cesto natrite plnku a koláč odložte do chladu na 10 - 12 hodín. Na povrch koláča natrite smotanu vyšľahanú so stužovačom , polejte rozpustenou čokoládou a po stuhnutí pokrájajte.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
  • Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
  • Ak máte menej tvarohu, ako potrebujete, môžete tvarohovú náplň „nadstaviť“ nastrúhanými varenými zemiakmi alebo niekoľkými lyžicami uvareného vanilkového pudingu.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa