Banánová torta45

Banánová torta

Suroviny

  • Cesto: 6 žĺtkov
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 100 g jemného kryštálového cukru
  • strúhaná citrónová kôra + 1 kávová lyžička do peny
  • 6 bielkov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 ml oleja + na vymastenie formy
  • 240 g polohrubej múky + na vysypanie formy
  • Plnka: 1 kg jabĺk
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 ml teplej vody
  • 2 balíčky banánového pudingu
  • 150 ml vody
  • Krém: 30 g Hery
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice roztopenej horkej čokolády
  • Ozdobenie: 150 g čokolády
  • 1 kávová lyžička rastlinného tuku (Cera)

Náročnosť receptu

jednoduchý

94%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Žĺtky vyšľahajte s vanilínovým cukrom, kryštálovým cukrom a kávovou lyžičkou citrónovej kôry do peny. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh s kryštálovým cukrom a vmiešajte ho k vyšľahaným žĺtkom. Pridajte olej, preosiatu múku a dobre zmiešajte. Hmotu vylejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečte pri 170 stupňoch Celzia asi 45 minút.

Po upečení nechajte korpus vychladnúť a prerežte ho plošne na tri časti. Jablká očistite a postrúhajte. V hrnci skaramelizujte cukor. Aby sa dobre rozpustil, pridajte jablká, podlejte teplou vodou a duste. Karamel sa postupne roztopí. Banánové pudingy v prášku rozmiešajte vo vode, a keď sú jablká udusené a karamel rozpustený, vlejte do masy a za stáleho miešania varte dosklovita.

Masu nechajte trochu vychladnúť. Jednu časť korpusu dajte do formy vyloženej alobalom. Navrstvite polovicu jablkovej masy a položte druhú časť korpusu. Navrstvite zvyšnú časť jablkovej masy a priložte tretiu časť korpusu.

Jemne pritlačte a nechajte úplne vychladnúť. Tukovú nátierku vymiešajte s práškovým cukrom. Pridajte roztopenú čokoládu a dobre vymiešajte. Krémom potrite tortu. Čokoládu roztopte s tukovou nátierkou v nádobe v horúcom vodnom kúpeli. Polejte tortu a dajte ju do chladu stuhnúť.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.
  • Smažená cibuľka bude chrumkavejšia vtedy, keď ju pred smažením posypeme zmesou múky a papriky, alebo osolíme. Necháme chvíľku postáť a kuchynskou papierovou utierkou poutierame dosucha, alebo prebytočnú múku strasieme.
  • Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa