Banánová torta s pomarančovým likérom45

Banánová torta s pomarančovým likérom

Suroviny

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 2-3 lyžice pomarančového likéru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 160-180 ml smotany na šľahanie
  • 1 kg banánov
  • 3 žĺtky
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 lyžičky škoricového cukru
  • 2 lyžice strúhaného kokosu
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

93%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Z múky, práškového cukru, zo žĺtka, smotany a z pomarančového likéru vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Polovičnú časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do vymastenej formy. Na cesto uložíme olúpané banány pokrájané po dĺžke. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, posypeme jedným vanilínovým cukrom, škoricovým cukrom a prikryjeme druhou časťou natenko vyvaľkaného cesta. Povrch cesta potrieme žĺtkami ochutenými vanilínovým cukrom, posypeme krupicovým cukrom, strúhaným kokosom a dáme do vyhriatej rúry na 35 minút piecť pri teplote 180 stupňov Celzia. Vychladnutú tortu pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.
  • Smažená cibuľka bude chrumkavejšia vtedy, keď ju pred smažením posypeme zmesou múky a papriky, alebo osolíme. Necháme chvíľku postáť a kuchynskou papierovou utierkou poutierame dosucha, alebo prebytočnú múku strasieme.
  • Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa