Balkánska špecialita45

Balkánska špecialita

Suroviny

  • 400 g mletého bravčového mäsa
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 12 zemiakov na pečenie
  • 100 g údenej slaniny
  • 2 dcl oleja
  • čierne mleté korenie
  • pol KL sóda bikarbóna
  • 1 PL čubrice
  • 0,5 kg póru
  • 0,5 kg kapusty
  • zavárané baranie rohy
  • čerstvá zelenina na dekoráciu

Náročnosť receptu

stredne náročný

69%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Pomleté mäsá zmiešame dokopy, pridáme 0,5 dcl oleja, sódu bikarbónu, čubricu, dokoreníme čiernym korením a jemne osolíme. Vytvoríme rezne, ktoré necháme v chladničke odležať. Na grilovacej panvici rozohrejeme malé množstvo oleja a mäso opečieme tak, aby malo výrazné pruhy. Zemiaky umyjeme, hlboko pozdĺžne a dvakrát priečne plytšie narežeme. Do zárezu vložíme tenký plátok slaninky. Poukladáme na rošt a pečieme 25 minút v rúre vyhriatej na 200 C. Pór a kapustu nakrájame na tenké prúžky. Baranie rohy pozdĺžne rozrežeme, nakrájame na prúžky, zmiešame s pórom a kapustou a dochutíme nálevom z rohov a soľou. Podávame so suchým bielym vínom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Kypriaci prášok pri pečení múčnikov vždy najskôr dobre rozmiešame s múkou, aby sa múčnik upiekol rovnomerne.
  • Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať.
  • Ryby pred prípravou namočíme na 30 minút do mlieka, odstránime rybí zápach.
  • Divinu varíme s koreňovou zeleninou, ale na zvýšenie vône pridáme kúsok paliny (estragónu), štipku rozdrveného tymianu a pod.
  • Mäso pred dusením alebo pečením najprv na horúcom tuku zo všetkých strán opečieme. Na povrchu sa zrazia bielkoviny, uzavrú sa póry a šťava zostane v mäse - neuniká pri dusení alebo pečení.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa